duminică, 16 februarie 2014

Esecul saniei de la Jocurile Olimpice 2014

Chiar daca duminica 16 Februarie nu este o zi de pauza pentru sportivii participanti in cadrul Jocurilor Olimpice de la Sochi 2014 vom incerca sa comentam un eveniment petrecut in cadrul primei saptamani de catre Romania.

In cadrul acestui articol vom discuta ,,rusinea" pe care Romania a intalnit-o la Jocurile Olimpice la proba concursului cu sania.

Cei doi sportivi calificati la JO nu au mai putut sa reprzente Romania Miercuri, dintr-un motiv vat se poate de hilar si banal
In momentul cand acestia se pregateau sa pasasca la linia de start, in momentele de antrenament, sania acestora sufera o avarie usoara. Conform regulamentelor din cadrul JO fiecare tara este obligata sa detina o sanie de rezerva, surprinzator, Romania a crezut ca se poate abate de la regula si nu a binevoit sa achizitioneze o a 2-a sanie, motiv pentru cae juriul a decis ca trebuie sa ii suspende pe cei doi sportivi, fapt pentru care nu mai pot concura. O raza de lumina a fost totodata, oferita de catre tara gaza, acestia le-au pus la dispozitie o sanie sa se antreneze, ulterior sa participe la concurs.
Acestia au primit sania cu bucurie, dar, din pacate, produsul de ultima ora detinut de catre rusi nu a putut sa se acomodeze cu sportivii romani. Cei 2 concurenti au declarat ca nu pot concura cu sania ,,donata" pentru ca nu o pot controla. Acest eveniment a starnit controverse atat in randul federatiei cat si la nivel international, majoritatea tarilor luand in ras acest eveniment nefast.
Teodorescu si Sovaiala nu au beneficiat de un sanie de rezerva data de catre tara pe care cei 2 o reprezentau. Acestia au fost extrem de dezamagiti de situatie si totodata rusinati, dat fiind fatul ca numai concurasera pana acum si vroiau cu ardoare sa obtina o medalie pentru tara, tara ca nu a putut achizitiona o a 2-ua sanie pentru concurenti.
Copilotul Alexandru Teodorescu, unul dintre cei mai buni sportivi romani de la sanie, nu si-a putut impartasi initial sentimentele fata de prietenii lui si mai ales fata de colegii din tara. datorita momentul delicat. Dupa putin timp pe pagina sa de facebook, olimpicul de 21 de ani a postat un mesaj centrat pe ideea: "Din motive care nu tin de noi, vreau sa va spun ca nu vom mai concura în finala de miercuri... Zilele urmaoare va voi explica de ce...". Postarea a fost mentinută doar aproximativ 30 de minute pe facebook, iar apoi a fost stearsa. Alexandru este nepotul realizatorului TV Victor Ciutacu.
Dupa acest moment stanjenitor, am putea sa ne gandim ca o sanie costa o avere, ca trebuie sa se stranga o suma uriasa de bani sau ca trebuie sa se realizeze o campanie pe Facebook asa cum au procedat reprezentantii din Jamaica. Surpriza, nu este chiar asa de costisitoare, o sanie nou nouta, de ultima generatie costa 6000 Euro, una semi – uzata costa 1500 euro.
Din pacate putem vedea aici indiferenta autoritatilor in ceea pe priveste sportivi care trag din greu sa se califice in vederea reprezentarii Romaniei, tara care, uneori, uita ca mai au nevoie si de ,, ustensile” pentru a castiga.

Mai jos va prezint regulile de baza in ceea ce priveste consursul cu sania
La start, sportivul sta in poziţtia asezat si se impinge cativa metri pentru a obtine viteza necesara coborarii cu ajutorul unor manusi speciale pentru contactul cu gheata. Manusile sunt accesorizate cu "gheare", care il ajuta pe sportiv la impingerea in gheata.
In timpul cursei, sportivul sta culcat pe spate, cu picioarele inainte.
In urma desfasurarii a doua sau patru manse, prin cumularea timpilor, se stabileste clasamentul.
Sosirea fara manusi sau fara o alta componenta a echipamentului, in afara de vizor, duce la descalificarea concurentului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu