vineri, 28 februarie 2014

Sportivi romani care au participat la SOCI 2014 2

MARIA MAZILU ISI RISCA VIATA LA PESTE 130 DE KILOMETRI LA ORA

La 23 de ani, Maria Mazilu este unul dintre cei 20 de sportivi de skeleton din Romania si al doilea roman care va participa la Soci 2014 in aceasta proba.
Dupa ce a incercat judo, chiar si atletismul, Maria a vrut sa vada cum te poti da pe sanie, pe burta, la viteze ametitoare. Si de atunci nu a mai renuntat la acest obicei.
“Ma atrage mult acest sport deoarece este foarte complex. Trebuie sa fii un bun atlet si in acelasi timp un bun pilot. La aceasta ora in Romania sunt aproximativ 20 de sportivi practicanti ai acestei discipline.”, declara Maria pentru ziaruldesport.ro.
Adrenalina, pericolul si nebunia fac parte din acest sport. Poate usor de privit, dar fabulos de trait.
“Este un sport scump, deoarece e nevoie de foarte multi bani pentru material si echipament. In timpul cursei esti atat de concentrate sa iti iasa bine virajele, incat nu prea simti viteza deloc, chiar daca poti sa aluneci cu viteze mari, de peste 130 de kilometri la ora.”

ZOLTAN KELEMEN, PATINATORUL CU UN OCHI DE STICLA CARE CONCUREAZA PE SEMNATURA

Zoltan este imaginea unei povesti incredibile. Singurul roman care in 2010 ne-a reprezentat la Olimpiada de Iarna face parte din nou acum dintr-o delegatie formata din 24 de sportivi.
El este singurul din aceasta delegatie care concureaza pe semnatura, pentru ca are un ochi de sticla.
Zoltan a suferit un accident teribil in copilarie in urma caruia a ramas fara un ochi. Cand era mic a vrut sa se faca hocheist, insa parintii l-au dat la patinaj pentru ca era prea slabut.
Intr-un interviu acordat ziarului ProSport in octombrie 2009, Zoli si-a amintit emotionat cand a pus pentru prima data patinele in picioare: "Era pentru prima data, dar ma simteam de parca asta facusem toata viata. Visam ca intr-o zi o sa fiu printre cei mai buni!"
Zoltan a povestit atunci si momentul care i-a schimbat viata: "Aveam 5 ani parca si ne jucam si am dus gunoiul, iar gunoiul era in flacari si era un deodorant care a explodat".
Din acel moment a inceput propria lupta cu prejudecatile: "Este greu, pentru ca cine nu imi stie povestea se uita fix la mine si ma simt ciudat. Am invatat sa nu dau importanta parerii celorlalti despre mine, pentru ca daca as fi tinut cont, nu mai ajungeam aici. Este frustrant sa nu ti se dea nicio sansa doar pentru ca ai acest defect. Nu am fost luat la concursurile de afara din aceasta cauza si asta te raneste mult", s-a destainuit sportivul.

ROMANIA PARTICIPA LA SOCI 2014 CU CEL MAI VECHI BOB DIN COMPETITIE

La bob, Romania va fi reprezentata la SOCI 2014 de opt sportivi care, in ciuda tuturor problemelor cu echipamentul, spera sa ajunga in primii 15 ai lumii. Din delegatia de 24 de sportivi, 14 sunt dati de Federatia de Sanie si Bob si cu toate acestea Romania nu isi permite echipamente noi.
Nicolae Istrate si Florin Craciun (echipajul de dublu masculin), Andreas Neagu, Paul Muntean, Danut Moldovan, Bogdan Otava (echipajul de 4 masculin), Maria Constantin si Andreea Grecu (echipajul de dublu feminin) – acestea sunt numele care vor concur in probele de bob de la Soci. Iar faptul ca au ajuns acolo in ciuda conditiilor precare face ca performanta lor sa fie cu adevarat impresionanta.
Sportivii romani Nicolae Istrate si Florin Craciun au reusit o calificare importanta pentru Romania la Jocurile Olimpice de la Soci, acestia urmand sa intre in proba de bob.
Performanta celor doi boberi este cu atat mai mare cu cat ei participa cu cel mai vechi bob din competitie, reprezentantii federatiilor straine ramanand uimiti de echipamentul lotului roman, noteaza ziarul Ring.
Nicolae Istrate si Florin Craciun au reusit sa se califice la cea de-a XXII-a editie a Jocurilor Olimpice de Iarna intr-un bob "de epoca", presedintele Federatiei Romane de Bob si Sanie, Sorin Buta, declarand ca nu exista fonduri suficiente pentru cumpararea unor noi echipamente.
"Federatia Internationala de Bob si Sanie se mira de aceasta performanta, ca de altfel si federatiile din celelalte tari. John Morgan, comentatorul american de la Cupa Mondiala de la Saint Moritz, a facut un comentariu: <<Sa-i felicitam pe romani pentru ca au intrat in competitie cu cel mai vechi bob din concurs si totusi s-au calificat la Olimpiada>>", a declarat Sorin Buta pentru Ring.
Potrivit presedintelui Federatiei, un bob performant costa circa 60 de mii de euro, o suma mult prea mare pentru bugetul actual. Cu aceeasi problema se confrunta si sportivii de la patinaj, pentru care o singura pereche de patine costa circa 8 mii de euro.
"Daca ne vom clasa in primii 10 inseamna ca vom face o performanta remarcabila", a adaugat Buta.
O alta mare problema pentru boberii romani este legata de faptul ca nu au unde sa se antreneze, pista de la Sinaia fiind impracticabila. O pista noua ar costa circa 15 milioane de euro.

SANII NOI, CUMPARATE PE BANI MULTI, DAR ADUSE CU INTARZIERE. DE CE SPORTIVII DE LA SANIE VOR CONCURA “OLD SCHOOL”

“Operatia a fost un succes, pacientul este mort”. Aceasta este una dintre vorbele de lemn ale Romaniei, care se potriveste inca o data de minune. Echipa de sanie de la SOCI 2014, formata din Valentin Cretu (simplu masculin, stafeta), Nicolae Radu Sovaiala si Alexandru Teodorescu (dublu sanie masculin, stafeta), Raluca Stramaturaru (simplu feminin, stafeta) trebuie sa concureze folosindu-se de echipamente vechi.
Si asta nu pentru ca cele noi nu exista. Ca nu au fost bani. Ca nu a existat interes. Dimpotriva chiar, au fost cumparate, dar nu au au ajuns la timp la sportivi, asa ca ei trebuie sa se descurce cum pot la SOCI.
“Un bob performant costa cam 60.000 de euro, o suma importanta, dar la skeleton si la sanie s-au achizitionat prin grija MTS materiale noi, dar pentru ca au ajuns abia in luna decembrie nu au mai putut fi folosite in sezon de sportivii nostri. Nu mai pot fi duse la Soci pentru ca sportivii au nevoie de 4-5 concursuri ca sa se poată acomoda pe materialele respective. Fiecare sanie sau skeleton este personalizata pe sportiv, dupa greutate, inaltime etc. E riscant si mai bine merg cu materialele cu care sunt obisnuiti, si-au aranjat carena, patinele dupa tipicul fiecaruia.”,a declarant Sorin Buta, presedintele Federatiei de Bob si Sanie, pentru Agerpres.
Povestea acestor sportivi ar merita spusa in detaliu. Au performante interne si sunt dedicati pasiunii si sportului. Cel mai clar exemplu pentru modul in care isi respecta meseria, in ciuda problemelor greu de imaginat din exterior, este faptul ca ei continua, se lupta, se califica si reprezinta Romania la cel mai inalt nivel, chiar daca Romania nu reuseste ca de fiecare data sa le arate respectul cuvenit. Nici printr-o sanie nou. Ironic poate, o tara care in fiecare iarna zace ingropata in zapada nu e in stare sa contruiasca macar o partie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu