miercuri, 26 februarie 2014

Lista lui Victor Piturca pentru Euro 2016.

Lista lui Victor Piţurcă pentru Euro 2016. Ce jucători monitorizează selecţionerul şi ce şanse au aceştia să debuteze în preliminariile Campionatului European.

Imediat după tragerea la sorţi pentru preliminariile lui Euro 2016, Victor Piţurcă a mărturisit că îşi doreşte ca până la startul campaniei să apară cel puţin şapte nume noi în lotul tricolorilor. ProSport prezintă lista scurtă a jucătorilor monitorizaţi în acest moment de selecţioner şi care sunt fotbaliştii pe care aceştia ar putea să îi înlocuiască în viitorul apropiat.
"Până la toamnă, atunci când încep preliminariile, se vor schimba multe. Şi sper să se schimbe lucrurile şi în ceea ce priveşte echipa noastră, pentru că situaţia nu e tocmai roz în momentul de faţă. 80% dintre stranieri nu evoluează constant la echipele de club, iar până în toamnă ar trebui să mai apară şapte-opt jucători care să facă pasul spre echipa mare", declara Victor Piţurcă la puţine momente după terminarea ceremoniei din Centrul de Conferinţe Acropolis, din Nisa. Semnele unui nou val la echipa naţională au fost date de selecţioner şi înainte de tragerea la sorţi pentru Euro 2016. Poate cel mai important a fost reprezentat de neconvocarea lui Dorin Goian (33 de ani), unul dintre veteranii naţionalei, pentru amicalul cu Argentina. În locul fundaşului care a participat cu naţionala la Euro 2008 ar putea să apară stelistul Florin Gardoş, cel care ar urma să facă pereche cu Vlad Chiricheş, fostul său coleg din Ghencea. ProSport prezintă jucătorii pe care îi monitorizează staff-ul naţionalei în acest moment şi care ar putea să apară în lotul tricolorilor în preliminariile viitoare.

PAUL ANTON  | mijlocaş central | 22 de ani

Paul Anton este unul dintre cei mai interesanţi tineri jucători din Liga I, el fiind monitorizat de mai multe echipe din campionatele puternice ale Europei. În această iarnă, deşi s-a vorbit despre o trecere a sa la Steaua, o ofertă concretă a venit din partea ruşilor de la Tom Tomsk. Suma vehiculată în cazul transferului fiind în jurul a două milioane de euro. Anton este de mai mult timp şi în vederile selecţionerului şi a fost la un pas să prindă o convocare la o acţiune oficială a tricolorilor. Victor Piţurcă a intenţionat să-l cheme pe mijlocaşul gorjenilor pentru "dubla" cu Andorra şi Estonia, cea care a încheiat preliminariile CM 2014, dar pe ultima sută de metri a fost ales Ovidiu Hoban, un jucător mult mai experimentat. Oamenii din staff-ul naţionalei îl urmăresc constant pe Anton la meciurile din campionat şi nu este exclus ca el să fie convocat pentru amicalul cu Argentina, de pe 5 martie.
Petre Grigoraş, antrenorul în mandatul căruia Anton a ajuns la Pandurii, îi face o scurtă caracterizare mijlocaşului de 22 de ani: "La un moment dat am zis că el ar putea fi un înlocuitor ideal pentru Bourceanu, pentru că se aseamănă ca stil. El, Bourceanu şi Pintilii sunt asemănători ca şi calităţi. Are forţă, intuiţie, o tehnică bună, agresivitate... Este un mijlocaş foarte bun şi, din ce am auzit, este şi un băiat cu un caracter foarte frumos. Din păcate, nu am apucat să lucrez cu el, pentru că, la două zile după ce el a venit la Pandurii, eu am plecat. Dar am ţinut legătura şi m-aş bucura enorm ca el să reuşească".
1,9 milioane de euro este cota de piaţă a lui Paul Anton, conform site-ul transfermarkt.de

STELIANO FILIP | fundaş stânga | 19 ani

Internaţional de tineret, Steliano Filip poate face în acest an pasul spre echipa mare a României, el fiind monitorizat intens în ultima vreme de oamenii din staff-ul naţionalei. În ultima lună, Victor Piţurcă i-a trimis pe secunzii săi inclusiv la antrenamentele lui Dinamo pentru a-l urmări pe Filip, cel care în prima etapă din retur a reuşit să-i ia faţa lui Constantin Grecu în lupta pentru un loc de titular în banda stângă a apărării "câinilor". Postul de fundaş stânga este unul cu probleme la naţională. Răzvan Raţ, titularul obişnuit, va împlini 33 de ani peste trei luni şi nu mai poate fi considerat o soluţie şi pentru o altă campanie în afară de cea a Europeanul din Franţa, în timp ce Iasmin Latovlevici, cealaltă variantă încercată de Piţurcă, nu pare să fie capabil să repete la naţională evoluţiile de la echipa de club. În plus, Ştefan Radu, fundaşul lui Lazio, şi-a anunţat anul trecut retragerea de la naţională.
800 de mii de euro este cota de piaţă a dinamovistului Steliano Filip, conform transfermarkt.de

GEORGE ŢUCUDEAN | 22 de ani | atacant

În ultimele preliminarii, naţionala a arătat că este dependentă de Ciprian Marica, singurul atacant veritabil pe care Victor Piţurcă l-a avut la dispoziţie. Lipsa variantelor pentru acest post a dus la o situaţie rar întâlnită la o echipă naţională respectabilă: în meciul cu Ungaria, de la Bucureşti (3-0), Marica a fost introdus în "11"-le de start chiar dacă nu avea echipă şi în ultimele luni se antrenase fie cu Dinamo, fie cu preparatorul fizic al tricolorilor. În acest moment, un posibil contracandidat pentru Marica poate veni tocmai de la Dinamo, Victor Piţurcă urmărindu-l în ultima perioada intens pe George Ţucudean. "Un vârf cu asemenea calităţi ar trebui să fie la naţională, e păcat să se piardă. Are forţă, o tehnică bună... E genul de jucător care nouă ne lipseşte", îl descriu federalii pe atacantul de 22 de ani împrumutat de la Standard Liege până în vară. În cazul în care va confirma în acest campionat, Ţucudean are şanse să se regăsească în lotul naţionalei mari.
1,2 milioane de euro este cota de piaţă a atacantului pe care Standard Liege l-a împrumutat la Dinamo până la finalul sezonului
5 goluri a marcat George Ţucudean în 12 meciuri jucate pentru Dinamo în acest sezon din Liga I

FLORIN GARDOŞ | 25 de ani | fundaş central

Fundaşul stelist este o prezenţă mai veche în lotul tricolorilor, însă campania pentru Euro 2016 i-ar putea aduce un loc stabil în "11"-le de start al României. Florin Gardoş a pierdut la un moment dat contactul cu echipa, dar transferul lui Vlad Chiricheş la Tottenham i-a făcut loc în echipa de start a Stelei şi, după o serie de prestaţii fără greşeală, apărătorul a fost convocat şi la echipa naţională. Deşi nu au jucat foarte mult împreună la Steaua, Gardoş şi Chiricheş ar putea  forma în campania pentru Europeanul din Franţa cuplul de fundaşi centrali al echipei naţionale. Piţurcă a dat deja un prim semn în acest sens prin neconvocarea lui Dorin Goian (33 de ani) pentru amicalul cu Argentina. Fundaşul lui Asteras Tripolis pare conştient că şansele lui de a mai prinde naţionala au scăzut semnificativ: "Nu ştiu dacă voi mai fi luat în calcul pentru aceste preliminarii şi poate că e mai bine aşa. Domnul Piţurcă ştie ce trebuie să facă şi cum să întinerească lotul. Cu sau fără mine, sper ca naţionala să reuşească să se califice la turneul final".
Florin Gardoş este unul dintre jucătorii descoperiţi de Victor Piţurcă, actualul selecţioner fiind cel care, în 2010, l-a adus pe acesta la Steaua. Înainte să ajungă în Ghencea, fundaşul juca pentru Concordia Chiajna.
10 selecţii are Florin Gardoş la echipa naţională, ultimul său meci sub tricolor fiind turul cu Grecia (1-3) din barajul pentru CM 2014
2,2 milioane de euro este cota de piaţă a lui Florin Gardoş, conform site-ului transfermarkt.de

NICOLAE STANCIU | 20 de ani | mijlocaş ofensiv

Liderul generaţiei sale, Stanciu reuşeşte la doar 20 de ani să se impună în "11"-le de start al campioanei Steaua. Acest lucru nu trece neobservat la echipa naţională, iar preliminariile Euro 2016 ar putea să îi aducă mijlocaşului ofensiv primele meciuri oficiale sub tricolor. În această ediţie a Ligii I, Stanciu a ratat o singură partidă a campioanei, iar în Liga Campionilor a fost titular în cinci din cele şase meciuri din grupă.
În iarna lui 2013, Victor Piţurcă l-a convocat pe Stanciu la naţionala mare într-un cantonament desfăşurat în Spania, acolo unde tricolorii au disputat două amicale, cu Polonia şi cu Australia. Mai mult, selecţionerul a fost cel care i-a propus patronului Stelei să îl aducă pe Stanciu în Ghencea.
Ilie Dumitrescu, fostul mare jucător al Stelei, îl lăuda la începutul anului 2014 pe Stanciu, despre care spunea că trebuie să fie titular incontestabil în Ghencea: "El este singurul jucător din lot, alături de Pintilii, capabil să facă ambele faze. Trebuie să joace meci de meci". Şi Lucian Sânmărtean, fotbalist care a evoluat alături de Stanciu şi la FC Vaslui, evidenţiază calităţile tânărului mijlocaş şi identifică postul pe care acesta poate da cel mai bun randament. Nicolae Stanciu poate evolua atât în benzi, cât şi în spatele vârfului: "Mie mi-a plăcut cel mai mult atunci când juca în spatele atacantului. Se descurcă foarte bine pe spaţii mici şi este un excelent pasator"
1,8 milioane de euro este cota de piaţă a lui Nicolae Stanciu, conform transfermarkt.de

DORIN ROTARIU | mijlocaş stânga | 18 ani

Jucătorul monitorizat de Manchester United este marea surpriză a acestui campionat. Treptat, puştiul de 18 ani s-a impus în prima echipă a lui Dinamo şi în viitorul apropiat poate face pasul către echipa naţională de seniori. În acest moment, este considerat o soluţie de viitor, dar acest an îi poate aduce tânărului mijlocaş prima selecţie sub tricolor, fie ea şi într-un meci amical. Dincolo de calităţile tehnice, un alt plus al lui Rotariu este dat de polivalenţa sa. Exemplul cel mai elocvent în acest sens este chiar meciul cu Viitorul Constanţa, primul din acest retur. Deşi postul său de bază este cel de mijlocaş stânga, Dorin Rotariu a evoluat şi în banda dreaptă, şi vârf de atac în partida cu Viitorul.

900 de mii este cota de piaţă a lui Dorin Rotariu, conform site-ului transfermarkt.de

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu